Pelan Pelaburan Mukmin

Islam menggalakkan umatnya memperkembangkan harta yang dimiliki bagi meningkatkan tahap keupayaan umat Islam melalui kekuatan ekonomi. Salah satu daripada cara yang boleh dilakukan ialah melalui aktiviti pelaburan.

Pelan Perlindungan Mukmin

Kehidupan ini sentiasa terdedah kepada pelbagai jenis risiko musibah, kemalangan dan bencana, Sebagai langkah berikhtiar, seorang Mukmin itu harus merancang bagaimana dia dapat meringankan beban yang terpaksa dipikul olehnya atau ahli keluarganya jika musibah melanda.

Pelan Penyucian Mukmin

Islam bukan hanya mementingkan persoalan bagaimana sesuatu harta itu diperolehi tetapi juga bagaimana harta tersebut dibelanjakan. Seorang Mukmin dituntut menunaikan beberapa hak dan tanggungjawab terhadap harta yang dimiliki bagi tujuan penyucian harta tersebut.

Pelan Pewarisan Mukmin

Islam turut memberi penekanan dan panduan bagaimana mengagihkan harta pusaka yang ditinggalkan selepas kematian seorang Muslim. Di antara instrumen pewarisan ialah penulisan Wasiat, hibah, wakaf, faraid, pengamanahan dan pentadbiran harta pusaka.

Pengurusan Wang Al-Awlawiyyat

Pengurusan wang yang berhemah dan berkesan menjadi pegangan dan matlamat pengurusan kewangan seorang Mukmin. Pengurusan kewangan berteraskan "Fiqh Awlawiyyat" atau "Fiqh Keutamaan" menjadi suatu keperluan yang amat penting.

Thursday, March 31, 2011

Unresolved inheritance, properties worth RM42b frozen


PETALING JAYA: Properties worth RM42 billion have been frozen from about one million unresolved inheritance cases due to the absence of written wills.

Amanah Raya Bhd (ARB), a premier government-owned trustee company which provides corporate trusteeship services, legacy management, trust accounts and will management, has found that only two per cent of Malaysian have written wills.

Its chief marketing officer, Ahmad Saruji Abdul Aziz, said when people had made a will, all information on their assets would be recorded to facilitate distribution to the beneficiaries later on.

To culturalise writing of wills in society, ARB in collaboration with Islamic property inheritance management company, Warisan Mukmin Sdn Bhd, has launched a will-writing campaign called Will-Writing Year 2011.

"We don't want the problem to mount. This nationwide year-long campaign is aimed at creating public awareness on the importance of writing a will to avoid other problems later on, especially freeze on property and family disputes or break-ups," he told reporters after launching the campaign here Wednesday.

In conjunction with the campaign, the public can obtain the will document for managing their assets which may be worth tens or hundreds of thousands of ringgit, with an initial cost of RM30 monthly and through flexible payment.

Warisan Mukmin chairman Datuk Mohd Nahwari Hashim said the company targeted to register 5,000 wills by the year end. - BERNAMA

Read more: Unresolved inheritance, properties worth RM42b frozen http://www.nst.com.my/articles/Unresolvedinheritance_propertiesworthRM42bfrozen/Article/

Source: Bernama, NST
Date: 31 March 2011

Properties worth RM42b frozen due to unresolved inheritance


PETALING JAYA (March 30, 2011): Properties worth RM42 billion have been frozen from about one million unresolved inheritance cases due to the absence of written wills.

Amanah Raya Bhd (ARB), a premier government-owned trustee company which provides corporate trusteeship services, legacy management, trust accounts and will management, has found that only 2% of Malaysian have written wills.

Its chief marketing officer, Ahmad Saruji Abdul Aziz, said when people had made a will, all information on their assets would be recorded to facilitate distribution to the beneficiaries later on.

To culturalise writing of wills in society, ARB, in collaboration with Islamic property inheritance management company, Warisan Mukmin Sdn Bhd, has launched a will-writing campaign called Will-Writing Year 2011.

"We don't want the problem to mount. This nationwide year-long campaign is aimed at creating public awareness on the importance of writing a will to avoid other problems later on, especially freeze on property and family disputes or break-ups," he told reporters after launching the campaign, here, today.

In conjunction with the campaign, the public can obtain the will document for managing their assets which may be worth tens or hundreds of thousands of ringgit, with an initial cost of RM30 monthly and through flexible payment.

Warisan Mukmin chairman Datuk Mohd Nahwari Hashim said the company aimed to register 5,000 wills by year-end. — Bernama

Source: Bernama, The Sun
Date: 31 March 2011

Mahukah Kita Mati Dibelenggu Hutang?

Oleh: Wann, iluvislam.com


Kita tidak pasti sama ada kita akan terlibat dalam kemalangan atau tidak, dan kita tidak pasti sama adakah kita akan terselamat dalam kemalangan tersebut atau tidak. Kita tidak tahu, bukan?

Walaupun kita tidak tahu, tetapi kita sedar setiap kali kita memandu kenderaan kita berisiko untuk terlibat dalam kemalangan, dan kita KHUATIR. Maka sebab itu kita mencarum insurans. Benar, bukan?

Kullu nafsin zhaiqatul maut – setiap insan pasti akan merasai mati. Tidak KHUATIRkah kita? Apakah kita bersedia? Kerana kita tidak mahu tinggalkan dunia ini kelak, kita masih terbelenggu dengan hutang – hutang pada manusia, hutang pada Allah (puasa, zakat dll), atas kesedaran inilah Warisan Mukmin Sdn. Bhd. dan Amanah Raya Berhad melancarkan Tahun Menulis Wasiat 2011.

TAHUN MENULIS WASIAT 2011

Dengan tema "Tiada Hari Tanpa Wasiat", kempen Tahun Menulis Wasiat 2011 telah dilancarkan secara rasminya oleh Tuan Ahmad Saruji Abdul Aziz, Ketua Pegawai Pemasaran Amanah Raya Berhad pada 30hb Mac 2011 bertempat di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya. Kempen ini adalah anjuran Warisan Mukmin Sdn. Bhd., dengan kerjasama Amanah Raya Berhad.

Amanah Raya dan Warisan Mukmin menyasarkan 5000 wasiat berjaya didaftarkan sepanjang 2011.


*******************************************************************************

Sabda Rasulullah S.A.W :

"Orang yang malang ialah orang yang tidak sempat berwasiat" - Hadis Riwayat Ibnu Majah

Apabila berlaku kematian ke atas seseorang Muslim, harta yang ditinggalkan oleh si mati WAJIB diuruskan dengan SEGERA mengikut urutan-urutan berikut :

1. Perbelanjaan pengurusan jenazah

2. Melunaskan tanggungan hutang (hutang Agama, seperti puasa, zakat, haji dsb)

3. Melunaskan tanggungan hutang (hutang kepada manusia)

4. Pembahagian harta sepencarian

5. Menunaikan wasiat

6. Mengagihkan bahagian Faraid

Hutang Selesai Bila Mati?

"Diampuni semua dosa orang yang mati syahid kecuali hutang" - Riwayat Muslim

Sering kali terjadi, maklumat yang sering diabaikan adalah hutang. Sehingga terjadi suatu kisah, pemiutang meletakkan mesej hutang berserta alamat untuk dihubungi pada kubur penghutang – si mati! Mahukah perkara sebegini berlaku kepada anda?

Awas, perlu kita jelas, keenam-enam langkah di atas TIDAK AKAN berlaku secara automatik selepas kematian anda. Sebaliknya ia perlu dirancang supaya dapat dilaksanakan dengan lancar, dan paling penting, menurut syariat.

"Roh seseorang Mukmin itu tergantung, yakni terhalang daripada tempat yang mulia dengan sebab hutangnya, sehinggalah hutang itu dijelaskan" - Riwayat At-Tirmidzi, Imam Ahmad

Antara masalah biasa berlaku berkaitan harta pusaka selepas kematian ialah :

01 - Hak waris tidak tertunai
Waris tidak mendapat haknya, dan akhirnya harta tersebut dibekukan

02 - Tiada sepakat antara waris
Biasa berlaku salah faham, perebutan harta dan akhirnya menjejaskan silaturrahim

03 - Hutang tidak dibayar
Menyebabkan amalan si mati tergantung (Nauzubillahi min zalik)

04 - Hukum Faraid tidak dapat dilaksanakan
Pembahagian harta pusaka kepada waris yang layak mengikut nasab tidak boleh dilakukan

05 - Pembekuan harta
Yang kini berjumlah 1juta kes dengan keseluruhan berjumlah RM42 bilion!

06 - Tempoh pengagihan pusaka yang lama
Boleh mencecah sehingga 5 hingga 20 tahun

07 - Pentadbir yang tidak amanah dan tidak berkemahiran
Pentadbir, atau pemegang amanah mestilah faham dan tahu maklumat harta dan hutang si mati

08 - Kesukaran menuntut harta sepencarian
Mengambil masa yang lama dan tidak seperti yang diharapkan

09 - Berlaku kes 'makan hak orang lain'

"Pelajarilah ilmu faraid kerana ia sebahagian daripada agama kamu dan ia adalah setengah daripada ilmu. Ia juga adalah ilmu yang pertama akan dicabut daripada umatku." - Hadis Riwayat Ibnu Majah, daripada Abu Hurairah r.a

*******************************************************************************

Info:
iluvislam.com telah dijemput oleh Warisan Mukmin Sdn. Bhd. untuk menghadiri sidang media semasa pelancaran kempen mereka. Klik thumbnail gambar di atas untuk melihat gambar-gambar lain. Rujuk DI SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Warisan Mukmin.

Catatan Editor iluvislam.com:
Jangan ambil mudah soal Faraid, jangan ambil mudah soal hutang, jangan ambil mudah risiko tanpa wasiat. Dokumen Wasiat mungkin hanyalah sehelai kertas, tetapi hanya kertas ini yang dapat 'bercakap' bila kita sudah tiada nanti. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW, "Seseorang Muslim yang mempunyai sesuatu yang boleh diwasiatkan tidak sepatutnya tidur selama dua malam berturut-turut melainkan dia menulis wasiat di sisinya," sebagaimana diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim. iluvislam.com menyokong usaha memberi kesedaran tentang kepentingan wasiat kepada orang awam, syabas Warisan Mukmin!

Sumber: iluvislam.com
Tarikh: 31/3/2011

Sasaran 5,000 orang daftar wasiat

Ketua Pegawai Eksekutif WMSB, Safri Mahat (kiri) menyerahkan dokumen wasiat kepada Ahmad Saruji sambil diperhatikan oleh Mohd. Nahwari di Petaling Jaya semalam.

PETALING JAYA - Program Tahun Menulis Wasiat 2011 dijangka dapat meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai kepentingan membuat dan mendaftarkan wasiat masing-masing.

Pengerusi Warisan Mukmin Sdn. Bdn. (WMSB), Datuk Mohd. Nahwari Hashim berkata, pada tahun ini, pihaknya menjangka dapat menerima sekurang-kurangnya sebanyak 5,000 orang yang berwasiat.

“Sasaran tersebut melibatkan keseluruhan wasiat jenis muamalat dan konvensional sama ada secara individu atau pun korporat.

“Sepanjang operasi WMSB selama enam tahun, jumlah pendaftaran wasiat bagi tempoh setahun tidak mencecah 1,000 orang namun tahun ini dirasakan mampu mengubah trend tersebut terutama sepanjang program yang diadakan ini,” katanya pada Majlis Pelancaran Tahun Menulis Wasiat 2011 dan Skim Wasiat Korporat di sini semalam.

WMSB salah sebuah syarikat yang dilantik oleh Amanah Raya Berhad bagi menulis wasiat.

Sementara itu, Ketua Pengarah Pemasaran Amanah Raya Berhad, Ahmad Saruji Abdul Aziz berkata, setakat tahun lalu, sebanyak 530,000 wasiat didaftarkan di Amanah Raya dari seluruh Negara.

Nilai harta pusaka yang dibekukan berikutan kes gagal diselesaikan pewaris kerana ketiadaan wasiat kini dianggar mencecah RM42 bilion.

Sumber: Kosmo!
Tarikh: Khamis, 31 Mac 2011

ARB saran wasiat awal

ARB saran wasiat awal - Elak pembekuan harta dan perselisihan sesama keluarga
Oleh: Salwani Md Zain


PENYEDIA perkhidmatan pemegangan amanah dan pengurusan pewarisan, Amanah Raya Berhad (ARB) menyasarkan 300,000 permohonan wasiat baru bakal didaftarkan sepanjang tahun ini.

Ketua Pegawai Pemasarannya, Ahmad Saruji Abdul Aziz berkata, sepanjang tahun lalu, sebanyak 530,000 wasiat didaftarkan di bawah pengurusan ARB dan 80 peratus disertai orang Islam.

“Kami ingin mengajak orang ramai tanpa mengira kaum dan agama supaya membudayakan amalan menulis wasiat bagi mengelakkan pembekuan harta yang kini berjumlah RM42 bilion bersama 1 juta kes yang belum diselesaikan,” katanya selepas melancarkan Tahun Menulis Wasiat 2011 dan Skim Warisan Korporat yang dianjurkan ejen korporat ARB, Warisan Mukmin Sdn Bhd di Petaling Jaya.

Hadir sama, Pengerusi Warisan Mukmin, Datuk Mohd Nahwari Hashim dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohd Safri Mahat.

Menurutnya, kegagalan menulis wasiat akan menimbulkan masalah antaranya, pembekuan harta, tempoh pengagihan pusaka yang mengambil masa lama antara lima hingga 20 tahun, pentadbir yang tidak amanah kerana tiada wasi yang berkredibiliti dan pertelingkahan waris.

Bagi memudahkan orang ramai membuat wasiat, beliau berkata, ARB melantik sembilan syarikat yang disokong lebih 400 ejen korporat bagi memudahkan urusan di samping penganjuran aktiviti seperti ceramah; konvensyen; karnival; bengkel; temu janji korporat dan seminar.

Katanya, perkhidmatan menulis wasiat juga disediakan dalam dua kategori menerusi ejen korporat dan lebih 15 perbankan Islamik dan konvensional seluruh negara.

Ahmad Saruji berkata, Warisan Mukmin antara ejen yang paling aktif dan menawarkan Skim Wasiat Korporat dengan kos Penyertaan sebanyak RM300 seumur hidup.

Sumber: Sinar Harian
Tarikh: Khamis, 31 Mac 2011

RM42b harta dibeku


PETALING JAYA 30 Mac – Nilai harta pusaka yang dibekukan berikutan kes gagal diselesaikan pewaris kerana tiada wasiat kini dianggar mencecah RM42 bilion.

Ketua Pegawai Pemasaran Amanah Raya Bhd. (ARB), Ahmad Saruji berkata, anggaran itu meliputi kira-kira sejuta kes di negara ini.

Katanya, kajian ARB pula mendapati hanya dua peratus rakyat Malaysia menulis wasiat yang membolehkan segala maklumat harta didaftarkan, sekali gus memudahkan urusan pembahagian.

Beliau berkata, bagi membudayakan penulisan wasiat di kalangan masyarakat, ARB dengan kerjasama syarikat pengurusan harta pusaka Islam, Warisan Mukmin Sdn. Bhd. melancarkan kempen Tahun Menulis Wasiat 2011.

“Kami tidak mahu masalah ini bertambah lagi. Kempen ini akan diadakan sepanjang tahun di seluruh negara untuk menyampaikan mesej kepentingan menulis wasiat sekali gus mengelakkan masalah lain yang timbul terutamanya keretakan institusi kekeluargaan,” katanya di sini hari ini.

Sempena kempen tersebut, katanya, orang ramai boleh memiliki dokumen wasiat bagi menguruskan harta pusaka bernilai ribuan ringgit dengan hanya melibatkan kos permulaan serendah RM30 sebulan serta bayaran bulanan yang fleksibel.

Kempen tersebut yang bermula dari Januari hingga Disember tahun ini adalah untuk memudahkan masyarakat membuat wasiat, sekali gus mengelakkan pembekuan harta dan perbalahan keluarga.

Sementara itu Pengerusi Warisan Mukmin, Datuk Mohd. Nahwari Hashim berkata, syarikat itu menyasarkan pendaftaran 5,000 wasiat sehingga akhir tahun ini. – BERNAMA

Sumber: BERNAMA, Utusan
Tarikh: 31/3/2011

Friday, March 25, 2011

Hartanah naik mendadak?

Oleh WAN NAJIB WAN DAUD
bisnes.utusan@gmail.com.my

KUALA LUMPUR 24 Mac - Harga hartanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang bakal menyamai Singapura dalam beberapa tahun akan datang sekali gus menjadikan harga rumah kediaman dan komersial naik mendadak.

Pakar Ekonomi JP Morgan Singapura, Ong Sin Beng berkata, kenaikan harga hartanah di kedua-dua lokasi di Malaysia itu berikutan lokasinya, kenaikan harga tanah tanpa kawalan dan terdapatnya pembangunan hartanah mewah di tempat-tempat strategik.

Katanya, daripada segi pasaran, senario itu amat baik kerana mampu menjana ekonomi tetapi menyukarkan golongan berpendapatan pertengahan memiliki hartanah yang harganya sebegitu mahal.

"Persoalan kini kenaikan harga hartanah yang mendadak menyempitkan lagi peluang kepada golongan tertentu untuk membelinya tetapi tidak bagi golongan kaya," katanya.

Beliau berkata demikian dalam forum anjuran Persatuan Ekonomi Malaysia (MEA) sempena Laporan Tahunan Bank Negara di sini hari ini.

Turut hadir ialah Penolong Gabenor Bank Negara, Dr. Sukhdave Singh dan Presiden MEA, Tan Sri Mohd. Sherif Mohd. Kassim.

Menurut Sin Beng, beliau menjangkakan dalam beberapa tahun lagi, harga hartanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang akan menyamai harga di Singapura.

Malah katanya, dari maklumat yang diperolehi, harga hartanah di Pulau Pinang telah pun hampir menyamai harga di Singapura.

Dalam pada itu, Dr. Subramianim Pillay dari MEA yakin terhadap unjuran ekonomi Malaysia bagi 2011 dan 2012.

Beliau berkata, Malaysia bergantung besar terhadap pelaburan tempatan dan apa yang berlaku di Jepun hanya merupakan gangguan sementara.

Katanya, syarikat-syarikat Jepun mungkin meningkatkan pengeluaran di kilang tempatannya berikutan kemudahannya di Jepun tidak dapat beroperasi.

"Dalam tempoh tiga bulan, kedudukan ekonomi dunia mungkin meningkat apabila Jepun mula membangunkan semula infrastrukturnya yang musnah, merangsang permintaan untuk bahan mentah," katanya.

Tambah Subramaniam, kebergantungan ekonomi kepada Jepun mungkin menjejaskan sedikit ekonomi negara namun beliau percaya negara matahari terbit itu akan bangkit dalam beberapa bulan akan datang.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 25/3/2011

Thursday, March 17, 2011

Tindakan BNM berkesan?

Oleh FAIRUS KASSIM
bisnes.utusan@gmail.com

KUALA LUMPUR 16 Mac - Tindakan bank pusat mengehadkan pembiayaan pembelian rumah kediaman untuk menyekat berlakunya spekulasi harga, ternyata membuahkan hasil, kata sebuah firma perunding hartanah.

--------------------------------------------------------------------------------


Rumah menjadi semakin mudah dimiliki rakyat berikutan kurangnya berlaku spekulasi harga yang menyebabkan harga melonjak terlalu tinggi. - Gambar hiasan

--------------------------------------------------------------------------------

Sebelum ini, pihak-pihak tertentu mudah mendapat pinjaman untuk membeli rumah pada kuantiti yang banyak sehingga 10 buah sebelum menjual semula untuk mendapat keuntungan berlipat kali ganda.

Dasar yang diperkenalkan Bank Negara Malaysia (BNM) telah berjaya mengurangkan permainan spekulasi harga oleh individu yang tidak bertanggungjawab, sekali gus mengawal kenaikan harga rumah pada tahun ini.

Menurut kajian firma berkenaan, C. H. Williams Talhar & Wong (WTW), kenaikan harga rumah tahun ini dijangka meningkat sedikit tetapi lebih lebih rendah berbanding kenaikan pada tahun lalu.

BNM, sebelum ini telah mengarahkan semua bank mengehadkan pinjaman perumahan untuk rumah ketiga kepada pembiayaan sebanyak 75 peratus sahaja daripada nilai pasaran mulai November tahun lalu.

Pengarah Urusan WTW, Foo Gee Jen berkata, kenaikan nilai rumah kediaman terutamanya kawasan utama seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Bahru pada tahun ini, diramal sekitar 10 hingga 15 peratus berbanding 15 hingga 25 peratus tahun lalu.

Katanya, kenaikan lebih perlahan tersebut disebabkan bilangan pemain spekulasi harga rumah semakin berkurangan selepas undang-undang baharu pinjaman perumahan dikuatkuasa.

''Kurangnya berlaku spekulasi harga telah menjadi nilai rumah tahun ini dijangka mampu dimiliki rakyat dan bilangannya juga kembali stabil,'' kata beliau hari ini pada sidang akhbar tentang tinjauan potensi nilai hartanah 2011, di sini.

Gee Jen juga berkata, persepsi terhadap kemungkinan berlakunya peningkatan harga hartanah secara keterlaluan atau gelembung aset tidak lama lagi oleh penganalisis hartanah telah menakutkan pembeli dan mengurangkan transaksi pembelian rumah.

''Menurut kajian kami, stok rumah kediaman pada tahun ini adalah stabil walaupun tidak banyak projek perumahan baharu dilancarkan kerana masih banyak yang gagal dijual di pasaran pada tahun lalu,

''Tindakan mengurangkan projek perumahan yang baharu ketika ini, sangat baik untuk memastikan nilai rumah kembali stabil,'' jelas beliau.

Gee Jen berkata, untuk mengetahui kenaikan harga rumah stabil setiap tahun atau tidak, peratusannya mestilah tidak melebihi tiga kali ganda nilai pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) negara.

Sementara itu, beliau berkata, sektor-sektor lain seperti perumahan jenis kondominium, hotel, pejabat dan peruncitan dijangka kekal kukuh tahun ini kesan pengumuman beberapa projek mega dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Gee Jen berkata, sebanyak 17 juta kaki persegi ruang pejabat dijangka ditawarkan sehingga tahun 2014 manakala sektor peruncitan dijangka menokok 2 juta kaki persegi setahun.

Katanya, kawasan segi tiga emas di Kuala Lumpur juga dijangka berkembang hampir empat kali ganda pada masa depan apabila projek seperti Menara Warisan, Greater KL, pembangunan Kampung Baru dan pembangunan tapak lapangan terbang Sungai Besi berjaya dilaksanakan.

Katanya lagi, Projek Transit Aliran Pantas (MRT) yang dijangka siap pada 2016 akan menjadikan Sungai Buloh sebagai bandar berpotensi besar untuk membangun pada masa depan.

''Selain bakal dihubungkan dengan MRT, hasrat kerajaan untuk meningkatkan tahap hubungan lebuh rayanya juga menjadi faktor penggalak kepada peningkatan nilai hartanah di sana,'' kata Gee Jen.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 17/3/2011

Wednesday, March 16, 2011

Takaful sasar premium naik

KUALA LUMPUR 15 Mac - Syarikat Takaful Malaysia Bhd. (Takaful Malaysia) menyasarkan peningkatan kutipan premium melebihi 25 peratus tahun ini, melepasi sasaran pertumbuhan perolehan premium industri takaful tempatan.

Pengarah Urusan Takaful Malaysia, Datuk Hassan Kamil berkata, sasaran itu mampu dicapai berikutan usaha meningkatkan bilangan ejen kepada 1,650 orang pada akhir tahun ini.

Kata beliau, selain itu, bagi memantapkan operasi Takaful Malaysia juga sedang melakukan pembaharuan prasarana di 35 buah cawangannya di seluruh negara dengan kos berjumlah RM15 juta.

Hassan berkata, daripada kesemua cawangan itu, sebuah cawangan di setiap negeri akan dijadikan pusat sehenti yang berperanan menyediakan perkhidmatan untuk pelbagai produknya.

"Ini memudahkan ejen kami atau pelanggan untuk menyelesaikan beberapa perkara penting dan tidak lagi diselesaikan di ibu pejabat, di sini (cawangan) sahaja. Ia turut mempercepatkan penyelesaian pembayaran polisi," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran Pusat Khidmat Pelanggan Setempat dan wajah baru laman sesawang Takaful Malaysia serta, pelan terbarunya iaitu Firstlife di sini hari ini.

Pelan Firstlife ditawarkan kepada pemegang MasterCard berumur di antar 18 hingga 45 tahun.

Turut hadir ialah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri; Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Pengerusi Takaful Malaysia; Datuk Ismee Ismail.

Dengan pembayaran RM155 setahun, pelan tersebut memberi perlindungan kematian dan keilatan menyeluruh dan kekal.

Hassan berkata, pihaknya berharap untuk mencatatkan caruman perniagaan sehingga RM5 juta atau 20,000 sijil pelan Firstlfe bagi tahun kewangan berakhir 2011.

Katanya, berdasarkan kajian, industri takaful dijangka mencatatkan pertumbuhan antara 25 peratus hingga 30 peratus pada tahun ini.

Justeru itu katanya, Takaful Malaysia yang mempunyai jumlah aset menghampiri RM5 bilion ketika ini yakni menguasai 40 peratus aset takaful.

"Dengan bertambahnya pengendali takaful tahun ini, persaingan bakal menjadi sengit. Kami merasakan pertambahan ejen serta pembaharuan perkhidmatan memainkan peranan penting," katanya.

Bagi tahun kewangan pada 31 Disember 2010 lalu, Takaful Malaysia mencatatkan perolehan premium sebanyak RM750 juta, iaitu kenaikan 20 peratus berbanding tahun kewangan 2009.

Sementara itu, Hassan berkata, anak syarikat Takaful Malaysia yang beroperasi di Indonesia iaitu Syarikat Takaful Indonesia kini sedang bekerjasama dengan Bank Muamalat Indonesia bagi tujuan pemasaran produknya

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 16/3/2011

Tuesday, March 15, 2011

Keterlaluan tuduh syarikat insurans ‘penipu’

SAYA terpanggil untuk memberi pandangan terhadap suara-suara yang menuduh syarikat-syarikat insurans terutamanya yang terlibat di dalam insurans kenderaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) sebagaimana dilaporkan olen Utusan Malaysia pada 11 Mac lalu.

Pertama sekali, menuduh premium yang dikenakan oleh syarikat-syarikat insurans itu tidak masuk akal adalah keterlaluan dan tidak berasas.

Apakah syarikat-syarikat insurans mengenakan premium secara sesuka hati? Untuk pengetahuan, premium dikira berasaskan pengalaman tuntutan (claim experience) daripada pemegang-pemegang polisi yang membuat tuntutan ke atas kemalangan dan kerosakan yang mereka alami.

Pihak syarikat insurans juga terpaksa menanggung kos-kos lain berkaitan dengan pengurusan tuntutan seperti membayar fee guaman, bengkel kereta, trak tunda dan adjuster selain daripada kos pengurusan syarikat itu sendiri.

Sekiranya kos keseluruhan (combined cost) tuntutan motor pihak ketiga melebihi 200% (ini adalah statistik yang dikeluarkan oleh Bank Negara) yakni setiap RM1 yang dikutip oleh syarikat insurans, syarikat ini terpaksa membayar RM2, adakah ini masuk akal?

Tidak ada peniaga di Malaysia, malah di dunia ini yang ingin menjalankan perniagaan seperti ini. Sila ambil ingatan bahawa syarikat-syarikat insurans bukanlah organisasi kebajikan!

Perkara kedua ialah, kadar premium ditentukan oleh pengalaman tuntutan (claims experience) seseorang pemegang polisi. Di negara-negara Barat yang maju, terdapat lebih daripada 10 faktor penentu kadar premium yang harus dibayar oleh seseorang pemegang polisi, termasuk gender pemandu, usia kenderaan, lokasi penyimpanan, usia pemandu selain daripada kuasa kuda kenderaan dan jumlah diinsuranskan.

Asas pengiraan seperti in dianggap lebih adil kerana ia ‘menghukum’ pemandu yang berisiko tinggi misalnya selalu terlibat dalam kemalangan, kenderaan berkuasa kuda tinggi, pemandu yang muda, kenderaan yang sudah berusia kerana kemungkinan terlibat di dalam kemalangan disebabkan keuzuran mekanikal adalah tinggi atau kenderaan diletak di tepi jalan sahaja. Namun di Malaysia, kita masih beruntung kerana asas pengiraan premium insurans masih berdasarkan kuasa kuda, jumlah diinsuranskan dan sama ada polisi pihak ketiga atau komprehensif, sebagaimana yang diamalkan 30 tahun dahulu.

Sekira Malaysia mengikuti cara pengiraan sepertimana di negara-negara Barat, kadar premium mungkin tidak langsung termampu dibayar oleh pemegang-pemegang polisi di negara ini yang telah sebati dengan mentaliti subsidi!

Saya ingin huraikan lebih lanjut mengenai pengalaman tuntutan di negara ini. Unsur-unsur tuntutan termasuklah kemalangan, kerosakan dan kecurian kenderaan. Statistik yang dikeluarkan oleh PIAM (Persatuan Insurans Am Malaysia) jelas menunjukkan peningkatan di dalam kes-kes kemalangan yang melibatkan nyawa dan kenderaan serta kes-kes kecurian kenderaan.

Semua perbelanjaan membaiki, ganti rugi kepada mereka yang terlibat termasuk bayaran rawatan dan fee guaman ditanggung oleh syarikat-syarikat insurans. Cuba bandingkan kos alat ganti kenderaan, kos perubatan dan kos guaman pada hari ini dengan kos 30 tahun dahulu. Sudah tentu seorang pun tidak dapat menafikan bahawa kos-kos tersebut telah meningkat dengan ketaranya. Di manakah syarikat-syarikat insurans mendapatkan dana untuk membiayai kos-kos ini?

Tentu sekali daripada bayaran premium yang diterima. Bayangkanlah sekiranya syarikat-syarikat insurans ini menerima jumlah premium yang sama dengan yang diterima 30 tahun dahulu, tapi terpaksa membayar kos tuntutan dengan harga hari ini. Bolehkah syarikat-syarikat ini hidup?

Tuduhan bahawa syarikat-syarikat insurans adalah ‘penipu paling besar di negara ini’ adalah keterlaluan dan tidak berhemah. Tuduhan ini juga meliputi pengendali-pengendali takaful yang menjalankan operasi mereka berlandaskan prinsip-prinsip syariah.

Juga, tuduhan Bank Negara Malaysia, pihak berkuasa yang menyelia industri insurans sebagai buta dan tidak tahu langsung adalah liar dan tidak bertanggungjawab. Rangka kawalan dan seliaan industri-industri kewangan termasuk urusan perbankan oleh BNM adalah antara yang terbaik di dunia.

BNM mengumumkan baru-baru ini langkah pengstrukturan semula kadar premium pihak ketiga yang sedia ada dan menjangkakan peningkatan berperingkat selama empat tahun bermula daripada tahun 2012.

Perlu diingat bahawa, untuk mencapai tahap kadar premium yang ‘berpatutan’, faktor-faktor yang mempengaruhi pengalaman kadar tuntutan seperti yang saya nyatakan di perenggan di atas perlu diambil kira.

BNM mempunyai tanggungjawab menjaga kepentingan pengguna namun pada masa sama BNM haruslah menentukan syarikat-syarikat insurans kukuh di segi kewangannya supaya apa yang berlaku di sesebuah syarikat insurans tidak memberi kesan jangkitan (contagion)yang akan melumpuhkan keseluruhan industri insurans termasuk pengendali takaful.

ISKANDAR MAJID
Kuala Lumpur

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 15/3/2011

Saturday, March 12, 2011

Etiqa Takaful bolot lima anugerah

KUALA LUMPUR 11 Mac - Etiqa Takaful Bhd. (Etiqa Takaful) menerima lima anugerah pada Malam Anugerah Takaful kali kedua anjuran Persatuan Takaful Malaysia.

Lima anugerah yang berjaya dirangkulnya itu ialah Pengendali Kumpulan Perniagaan Terbaik, Pengendali Bantakaful Terbaik dan agensinya, Adventurine Agensi Sdn. Bhd. yang memenangi Anugerah Pengeluar Juta Dolar dan agennya, Zulkifli Othman pula meraih Anugerah Agensi Juta Dolar.

Etiqa Takaful juga dinamakan sebagai Pengeluar Perniagaan Kumpulan Terbaik dan Anugerah Perniagaan Kumpulan Takaful Terbaik untuk kerjasamanya dengan Bank Kerjasama Rakyat Malaysia.

''Kemenangan ini menunjukkan kejayaan Etiqa Takaful sebagai peneraju dalam industri ini dan menjadikan ia berbeza melalui platform menginsankan takaful,,'' kata Shahril Azuar Jimun, Ketua Pegawai Eksekutifnya.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 12/3/2011

Sunday, March 6, 2011

7 staf awam Terengganu muflis

KUALA TERENGGANU - Seramai tujuh penjawat awam di negeri ini termasuk dua pegawai diisytiharkan muflis akibat hutang sepanjang tahun lepas.

Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Datuk Mazlan Ngah memberitahu, sebahagian daripada mereka merupakan penjamin kepada pihak peminjam, manakala sebahagian lagi dibebani hutang kad kredit.

Beliau bagaimanapun menjelaskan, kesemua mereka masih dibenarkan berkhidmat dengan kerajaan negeri tetapi ditempatkan di unit pentadbiran berlainan berbanding sebelumnya.

"Tahun lalu terdapat tujuh kes kakitangan kerajaan negeri diisytiharkan muflis. Mereka didapati gagal membayar balik pinjaman bank," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis perasmian Hari Keluarga Kelab Wisma Darul Iman di Pusat Dagangan Terengganu (TTC) di sini hari ini yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

Mazlan diminta mengulas kemungkinan terdapat kalangan penjawat awam Terengganu yang diisytiharkan muflis kerana dibelenggu beban hutang pinjaman yang serius.

Khamis lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, seramai 1,086 penjawat awam di negara ini diisytihar muflis oleh Jabatan Insolvensi pada 2009.

Pengisytiharan muflis itu disebabkan penjawat awam terbabit dibelenggu hutang yang serius.

Sehubungan itu, Mazlan meminta kerjasama semua ketua jabatan di negeri ini supaya sentiasa memantau kakitangan bawahan bagi memastikan mereka memohon pinjaman mengikut keupayaan sendiri.

Katanya, walaupun gejala itu tidak serius di negeri ini, langkah pemantauan perlu dilakukan agar mereka tidak terperangkap dengan hutang berlebihan sehingga menjejaskan perkhidmatan.

Dalam perkembangan lain, Mazlan berkata, sepanjang tahun lalu dua orang penjawat awam dibuang kerja kerana salah laku.

"Dua penjawat awam ini dibuang kerja pada tahun lalu bersabit dengan kes mahkamah," katanya sambil menambah setakat ini terdapat kira-kira 11,000 kakitangan yang berkhidmat dengan kerajaan negeri.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 6/3/2011

Saturday, March 5, 2011

Mukmin sentiasa ingat kematian termasuk golongan cerdik

Oleh: Mohd Adid Ab Rahman

KITA selaku Muslim beriman hendaklah menerima hakikat semua makhluk Allah tidak kekal di dunia, termasuklah manusia. Dari hari ke sehari usia kita kian bertambah pendek dan bila tiba saatnya, kita terpaksa pergi juga ke alam baqa.

Penjelasan al-Quran mengenai hal ini seharusnya menjadi pesan menyedarkan kita yang sering kali alpa dan sibuk dengan urusan duniawi yang bersifat sementara. Allah berfirman yang mafhumnya: “Katakanlah sesungguhnya kematian yang kamu lari darinya, maka sesungguhnya kematian itu akan menemuimu, kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia berikan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.” (Surah Al-Jumu’ah, ayat 8).

Orang yang menyedari mati pasti datang tidak akan mensia-siakan usianya, sentiasa berusaha mengisi waktu ke arah memantapkan keimanan. Setiap detik sangat berharga baginya, tidak suka membuang masa dengan hal tidak mendatangkan manfaat.

Menginsafi bahawa hidup di dunia hanyalah ibarat seekor burung yang hinggap di ranting, bila tiba masanya akan terbang lagi dan dengan tekun mempersiapkan diri untuk bekalan menghadapi saat kematian adalah dikatakan manusia yang cerdik.

Dinyatakan oleh Rasulullah SAW ketika menjawab pertanyaan seorang lelaki Ansar siapakah yang paling cerdik. Baginda berkata: “Yang paling banyak mengingati kematian antara mereka dan paling bagus persiapannya selepas kematian. Mereka itu orang cerdik.” (Hadis Riwayat Imam Ibnu Majah)

Usia masih tersisa adalah anugerah Allah yang mahal harganya seharusnya disyukuri dengan kesibukan mengabdikan diri kepada-Nya, menjadi orang terbaik dan berfaedah di tengah masyarakat baik dengan harta, tenaga atau pun ilmu yang ada.

Dengan cara begini, kita berada di tangga sebaik-baik manusia seperti mana penjelasan Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sebaik-baik manusia ialah orang yang diberi panjang umur dan umur yang panjang itu dia gunakan untuk membuat kebaikan sebanyak-banyaknya dan sejahat-jahat manusia ialah orang yang diberi Tuhan umur panjang tetapi umur panjang itu digunakan untuk melakukan kejahatan dan kerusuhan saja.” (Hadis riwayat Ahmad)

Di samping itu, kita hendaklah segera bertaubat sebagai usaha pembersihan diri daripada dosa. Allah melarang seseorang yang suka bertangguh untuk taubat sebab mati tidak diketahui bila.

Jika sikap bertangguh diamalkan, maka dikhuatiri kita mati dalam keadaan tidak sempat untuk bertaubat. Tentu akan menanggung kerugian yang besar dan penyesalan tidak sudah.

Allah berfirman yang bermaksud: “Dan segeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan untuk orang yang bertakwa.” (Surah Ali Imran, ayat 133)

Syarat diterimanya taubat nasuha mengikut Imam al-Raghib al-Asfahani ialah kita harus memenuhi empat perkara iaitu meninggalkan dosa kerana keburukannya, menyesali dosa yang telah dilakukan, berkeinginan kuat untuk tidak mengulangi dan berusaha melakukan apa yang boleh diulangi (diganti).

Kita mesti faham bahawa Allah memberi kesempatan hidup di dunia supaya manusia menjalankan tugas sebagai khalifah, mengatur dan mengolah alam sehingga terwujudnya kehidupan yang adil, makmur dan penuh reda Allah.

Dengan umur yang masih ada ini kita gunakan untuk menunaikan amanah Allah, pasti segala amalan dilakukan tidak dipersiakan oleh Allah, akan mendapat ganjaran setimpal di akhirat nanti.

Renungilah firman Allah yang bermaksud: “Mereka itu adalah orang yang bertaubat, beribadat, memuji (Allah), puasa, rukuk, sujud, menyuruh berbuat makruf dan mencegah berbuat munkar dan memelihara hukum Allah. Dan gembirakanlah orang mukmin itu.” (Surah At-Taubah, ayat 112)

Sumber: Berita Harian
Tarikh: 5/3/2011

Friday, March 4, 2011

SPRM bertindak tegas majikan hukum kakitangan lapor rasuah

PETALING JAYA 3 Mac - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mengambil tindakan tegas di bawah Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 terhadap mana-mana majikan atau organisasi yang menghukum kakitangannya kerana menyalurkan maklumat mengenai kegiatan rasuah.

Ketua Pesuruhjayanya, Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata, akta tersebut yang diluluskan kerajaan sebelum ini adalah bertujuan untuk melindungi orang ramai yang ingin menyalurkan maklumat kepada suruhanjaya tersebut.

Justeru, tegas beliau, adalah satu kesalahan jika pegawai atau kakitangan yang melaporkan maklumat mengenai kegiatan itu dikenakan tindakan oleh pihak majikannya.

"Sekiranya ada pegawai atau kakitangan memberi maklumat kepada SPRM dan tindakan diambil ke atasnya selepas melaporkan perkara itu, maka kita akan menjalankan siasatan.

"Contoh laporan yang wajib kita siasat dan ambil tindakan ialah berhubung pegawai yang membuat aduan kepada SPRM dikenakan hukuman seperti diturunkan pangkat, dibuang kerja atau apa-apa sahaja tindak balas daripada majikan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan semasa merasmikan Majlis Penutupan Seminar Integriti Dalam Koperasi anjuran Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) di Wisma Ungku A. Aziz, Kelana Jaya di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Presiden Angkasa, Datuk Abdul Fattah Abdullah serta dua Naib Presidennya iaitu Armi Zainudin dan Jamal Abdullah.

Menurut Abu Kassim, Angkasa sebagai sebuah koperasi mengendalikan jumlah keahlian yang ramai iaitu lebih lapan juta orang atau satu pertiga daripada penduduk Malaysia turut perlu mempunyai undang-undang selaras dengan akta tersebut.

Beliau berkata, ia akan memberi implikasi yang besar jika mana-mana pihak dalam koperasi membuat keputusan untuk kepentingan diri sendiri dan mereka ini boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Pencegahan Rasuah jika terbukti bersalah.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 4/3/2011

Wednesday, March 2, 2011

Rasuah: Malaysia rugi RM10b

KOTA KINABALU 1 Mac - Gejala pengambilan rasuah yang berlaku di negara ini menyebabkan Malaysia mengalami kerugian kira-kira RM10 bilion pada tahun lalu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Sutinah Sutan berkata, meskipun kajian daripada Bank Dunia itu tidak dapat disahkan sumbernya, usaha keras perlu dilakukan bagi menangani gejala itu.

"Jika dilihat daripada RM1 bilion sahaja, kita boleh membina 90 buah sekolah rendah atau 500 buah jambatan, 667 kilometer jalan luar bandar atau 6,667 kilometer jalan kampung.

"Namun rasuah menyebabkan negara kita mengalami kerugian besar. Atas sebab itu, kita perlu mencegah rasuah dan tidak mahu wang rasuah mengalir keluar," katanya ketika menyampaikan ceramah pada majlis pelancaran Hari Integriti Universiti Malaysia Sabah (UMS) 2011 di Dewan Resital di sini hari ini.

Turut hadir, Pengarah SPRM negeri, Jalil Jaafar; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) UMS, Prof. Dr. Amran Ahmed dan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni), Prof. Madya Dr. Kasim Mansur.

Menurut Sutinah, berdasarkan Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa (CPI), pada tahun lalu negara mengalami kejatuhan mata kepada 4.4 berbanding 4.5 mata pada 2009.

Bagaimanapun, katanya, Malaysia masih mengekalkan kedudukannya di tempat ke-56 daripada 178 negara dalam CPI 2010.

"Berdasarkan CPI itu, Malaysia boleh dikatakan berada pada tahap tidak berapa bagus namun tidak berapa teruk dari sudut penglibatan dalam jenayah rasuah.

"Bagaimanapun, kita perlu tahu, kejatuhan satu mata dalam tahap rasuah dikaitkan dengan 16 peratus penurunan pelaburan dari luar negara," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, sehingga kini, SPRM menerima kira-kira 10,000 laporan mengenai rasuah setahun.

Namun, katanya, kebanyakan laporan itu tidak mempunyai asas menyebabkan SPRM tidak dapat melakukan tindakan susulan.

Sutinah berkata, berdasarkan kepada statistik pula, penjawat awam didapati menjadi golongan yang paling ramai menerima rasuah di negara ini.

"Pihak swasta pula sama banyak antara pemberi dan penerima rasuah manakala, orang awam banyak direkodkan memberi rasuah," katanya.

Oleh: Abdul Rashid Abdul Rahman
pengarang@utusan.com.my

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 2/3/2011

Terpaksa jual aset untuk lunaskan hutang akibat pinjam Ah Long

JOHOR BAHRU 2 Mac – Kira-kira 60 peratus kes membabitkan pinjaman menerusi ceti haram atau ah long yang dikendalikan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) adalah berpunca daripada tabiat berjudi.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mohamed Akwal Sultan berkata, keadaan itu mengakibatkan peminjam terpaksa menggunakan sumber pendapatan bagi melunaskan hutang dan selebihnya untuk keperluan asas termasuk membeli makanan.

Beliau berkata, bagi mengeluarkan peminjam daripada masalah tersebut, AKPK lazimnya akan menilai aset yang mereka miliki untuk membayar semula jumlah pinjaman.

“Apabila peminjam ah long datang ke AKPK, kita akan nasihatkan mereka untuk membuat bajet dan melaluinya kita akan cari jalan penyelesaian secepat yang boleh.

“Mungkin mereka kena jual aset untuk bayar balik pinjaman. Biasanya mereka yang mempunyai masalah ini jarang bercakap benar bahawa mereka meminjam wang daripada ah long,” katanya pada sidang akhbar selepas Program Pengurusan Wang Ringgit Anda (Power!) di Hotel Mutiara, di sini hari ini.

Program itu untuk mendidik setiap individu cara mengurus kewangan dengan baik sekali gus mengelakkan mereka dibelenggu masalah hutang keliling pinggang.

Mohamed Akwal berkata, selain masalah judi, peminjam juga biasanya meminjam daripada ah long kerana mengalami masalah kewangan dalam bidang perniagaan.

Beliau berkata, sejak 2006 hingga kini, seramai 142,574 pelanggan telah mendapatkan perkhidmatan kaunseling dan hampir 54,116 pelanggan dibantu melalui program itu.

Menurutnya, sasaran program itu adalah golongan muda berumur antara 18 hingga 30 tahun dan ia menunjukkan keseriusan Bank Negara Malaysia (BNM) bersama-sama AKPK membendung masalah hutang isi rumah lebih awal sebelum ia berada di luar kawalan.

Beliau memberitahu, program itu akan diperkenal melalui laman web AKPK pada Jun atau Julai ini bagi memudahkan orang ramai mengaksesnya secara percuma.

Mohamed Akwal berkata, program itu akan diadakan di tujuh lokasi pada tahun ini iaitu Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Melaka, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching dan Kuala Terengganu.

Setakat ini, lebih 1,000 orang menyertainya iaitu di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Melaka, katanya.

“Selepas ini kita akan adakan pula di Kota Kinabalu pada 9 Mac diikuti di Kuching (16 Mac) sebelum berakhir di Kuala Terengganu (30 Mac),” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 2/3/2011

1,086 penjawat awam bankrap, ramai dibelenggu hutang

PUTRAJAYA: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong, hari ini mendedahkan ramai penjawat awam di negara ini dibelenggu masalah keterhutangan yang serius yang mungkin membawa kepada kebankrapan.

Beliau berkata, pada 2009 sahaja Jabatan Insolvensi Malaysia melaporkan seramai 1,086 penjawat awam diisytiharkan bankrap di mana 72.74 peratus daripadanya adalah lelaki. "Masalah ini perlu difahami oleh semua penjawat awam kerana belenggu masalah hutang boleh menjejaskan prestasi penjawat awam dan sekiranya prestasi terjejas dengan teruk maka boleh diambil tindakan tatatertib," katanya ketika merasmikan Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, Taklimat Kebankrapan dan Taklimat Bantuan Guaman kepada ahli Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) di Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini.

Turut hadir pada majlis anjuran Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Jabatan Bantuan Guaman dan Jabatan Insolvensi Malaysia itu adalah Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman.

Justeru, Liew berkata taklimat tersebut diadakan bagi memberi pendedahan kepada penjawat awam bagaimana untuk menangani isu berkaitan dengan hutang dan kebankrapan.

Beliau berkata, ia juga bagi memberi penerangan mengenai Akta Perlindungan Pemberi Maklumat yang telah diluluskan oleh Parlimen tahun lepas dan telah mula dikuatkuasakan pada 15 Disember tahun yang sama, serta taklimat mengenai Bantuan Guaman untuk penjawat awam.

"Ahli-ahli CUEPACS yang berpendapatan kurang dari RM25,000 setahun boleh mendapat perkhidmatan guaman percuma daripada Jabatan Bantuan Guaman dalam kes-kes seperti petisyen perceraian, tuntutan nafkah, tuntutan harta sepencarian, hak penjagaan anak dan lain-lain masalah kekeluargaan.

"Sekiranya pendapatan lebih RM25,000 tetapi tidak lebih RM30,000 mereka hanya akan dikenakan bayaran minimum," katanya.

Sumber: BERNAMA
Tarikh: 2/3/2011

Ah long wanita sama ganas

AH LONG selalunya sinonim dengan lelaki. Sebabnya, tugas yang perlu dilakukan mereka menuntut kekasaran dan keberanian diikuti tindakan tidak berperikemanusiaan seperti menggertak, mengugut, menyerang, memukul dan kemungkinan membunuh mangsa.

Tetapi jangan terkejut kerana golongan wanita juga terlibat dengan kerja-kerja ah long termasuk yang berketurunan Melayu.

Ah long wanita juga bersifat ‘hati kering’ sehingga sanggup melakukan kekasaran ke atas peminjam yang gagal membayar mengikut jumlah serta tempoh dijanjikan.

Perkara ini didedahkan oleh Pegawai Unit Tindakan Khas Gores dan Menang & Ah Long, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Saharudin Bakar baru-baru ini.

Malah PPIM turut mempelawa Mega menyertai satu proses rundingan dengan ah long tersebut bagi melangsaikan hutang mangsa.

Ketika wartawan Mega berkunjung ke pejabat PPIM yang terletak di Keramat, Sharudin atau lebih mesra dengan panggilan Abang Dino memberitahu bahawa dia akan bertemu seorang ah long wanita Melayu untuk berbincang dan menyelesaikan satu kes.

Penulis memohon supaya diberikan peluang untuk turut serta dalam perjumpaan itu dan Abang Dino bersetuju.

Pada hari dijanjikan, penulis dan jurugambar mengikut Abang Dino bersama isterinya yang mesra disapa Kak Yati menuju ke sebuah restoran di Klang - lokasi pertemuan yang ditentukan ah long itu.

Namun, kata Abang Dino, perjumpaan kali ini sedikit berbeza kerana ah long itu mahu mangsa turut serta.

Tiba di tempat dijanjikan pada waktu yang ditetapkan, kami berempat bertemu mangsa bersama suaminya dan seorang saudara di luar restoran itu sebelum memasukinya.

Menuju ke sudut di tingkat bawah seperti yang diminta ah long itu, Abang Dino memperkenalkan dirinya dan ia disambut kurang mesra.

Kemudian, ah long itu mengarahkan Abang Dino supaya tidak membenarkan Kak Yati, penulis, jurugambar, suami mangsa dan saudaranya duduk di meja sama untuk mengikuti perbincangan itu. Dia hanya ingin bercakap dengan Abang Dino dan mangsa.

Selepas Abang Dino bersetuju, penulis dan suami mangsa duduk di meja bersebelahan untuk mendengar perbincangan itu.

Melihatkan susuk tubuhnya yang tidak terlalu tinggi dan mengalami masalah kesihatan sehingga membataskan pergerakannya tentu orang tidak menyangka dia seorang ah long. Wanita itu ditemani seorang anak saudaranya yang bertindak sebagai pemandu kereta.

Siapa sangka wanita berusia dalam lingkungan 30-an hingga 40-an berwajah mirip Cina itu adalah ah long.

Sepanjang lebih setengah jam berbincang, ah long itu ternyata tidak berpuas hati dengan tujuan PPIM ingin membantu mangsa.

Bukan hanya bercakap banyak dan cuba memotong apa yang diperkatakan Abang Dino, wanita itu juga bercakap dalam nada kuat.

Antara kandungan perbincangan antara Abang Dino dan ah long menunjukkan ah long itu menganiaya mangsa dan bersikap kejam namun tidak mahu mengaku kalah.

Abang Dino: Kakak mengenakan faedah sebanyak 10 peratus kan?Betul kan?

Ah long: Ya.

Abang Dino: Bukankah itu terlalu tinggi dan bank pun hanya mengenakan beberapa peratus setahun?

Ah long: Ya memang lah tapi saya peduli apa. Dia bersetuju...Berlagak masa pinjam, kata semuanya boleh bayar, sekarang kenapa tak mahu bayar?

Abang Dino: Dia bukan tak mahu tapi dia sudah bayar sampai lebih RM23,000 (dalam catatan mangsa) walaupun pinjaman pokok dia hanya sekitar RM9,200. Mana boleh kakak kata dia tak mahu bayar?Dia sudah bayar. Kalau dalam Islam ini dipanggil riba.

Ah long: Saya tahu. Jangan cakap dengan saya pasal agama. Saya tak mahu dengar. Dia bukan sudah bayar RM23,000 tapi hanya RM19,970 (dalam catatan ah long). Semua jumlah yang dia bayar ini hanya untuk faedah, bukan pokok.

Abang Dino: Kalau dia bayar cuma RM19,970 pun, itu dah terlalu banyak untuk hutang dia yang hanya dalam anggaran RM9,200. Jumlah ini sudah melebihi hampir RM10,000. Sekarang mangsa tak patut bayar apa-apa dan hutang dia dengan kakak sepatutnya dah lama selesai.

Ah long: Saya malas nak ambil tahu dan saya tak nak peduli apa yang dia dah bayar. Sekarang kalau mahu tutup kes, dia kena bayar dengan saya RM22,000 dan jumlah ini termasuk pokok, tambah faedah bulanan yang dia tak bayar selama setahun.

Abang Dino: Mana boleh kakak kata tak nak peduli apa yang dia sudah bayar sebab itu duit juga. Kakak kena peduli. Sekarang saya mahu kakak tutup kes ini.

Ah Long: Kalau macam ini saya mahu mangsa bayar RM11, 408 (kononnya jumlah hutang pokok ditambah dengan faedah bulanan selama setahun yang didarab 1.5 peratus).

Abang Dino: Macam mana sekejap macam ini, sekejap macam itu. Sekejap 10 peratus, lepas tu turun 1.5 peratus. Sekarang saya mahu balik pejabat, bincang dengan bos dan akan telefon kakak balik untuk bagi tahu keputusan kami.

Kemudian, Abang Dino mengemas fail dokumen mangsa yang dipegangnya dan bingkas keluar dari restoran itu walaupun ah long berkenaan terus bercakap sebelum dia turut keluar.

Begitulah sikap kebanyakan ah long yang tidak mahu mengaku kalah walaupun secara terang-terang menganiaya mangsa.

Bagaimanapun, hasil budi bicara serta bukti yang dikumpul mangsa dan PPIM, ah long kebiasaannya terpaksa akur menutup kes atau bersetuju dengan sedikit pembayaran penyelesaian.

Menurut Abang Dino, proses peminjaman dilakukan ah long wanita adalah sama dengan kegiatan ceti haram lelaki yang mana mereka mengenakan faedah pembayaran bulanan membebankan peminjam.

Bezanya antara ah long wanita dan lelaki, ah long wanita akan mengupah samseng untuk bertemu mangsa bagi mengutip hutang.

Samseng tersebut yang akan menggunakan kekerasan seperti menggertak, mengugut dan memukul.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 2/3/2011

Pelajar gagal tajaan MAINS di Mesir bakal dikena tindakan

SEREMBAN 1 Mac - Pelajar tajaan Majlis Agama Islam negeri (MAINS) di Mesir yang tidak menunjukkan prestasi cemerlang termasuk gagal dalam dua kali peperiksaan akan ditarik balik wang zakat mereka.

Pengerusi MAINS, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, beliau kecewa dengan prestasi ditunjukkan oleh pelajar terutamanya dalam bidang Pengajian Islam dan Perubatan.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata, walaupun keputusan pelajar di sana antara yang terbaik di seluruh negara dengan mencatatkan lebih 70 peratus, bagaimanapun ia gagal mencapai matlamat disasarkan sebanyak 90 peratus.

''Kita dah mula buat (wang zakat). Kita potong zakat kita bagi pinjaman kepada mereka. Kita mahu lihat mengapa perkara ini boleh berlaku kerana mereka yang dihantar ke sana semuanya cemerlang dalam peperiksaan.

''Sebelum 'penyakit' ini merebak, kita perlu lakukan sesuatu bagi memastikan masalah dihadapi dapat diatasi dan ditangani sebaik mungkin," katanya.

Mohamad berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Kesyukuran dan Doa Selamat Pelajar negeri ini yang menuntut di Mesir, semalam.

Tambahnya, satu post mortem akan dilakukan bagi mengkaji punca sebenar kegagalan pelajar dalam kedua-dua bidang berkenaan melalui laporan yang akan disediakan oleh pegawai pelajar di sana dan juga pihak MAINS.

''Kita nak lihat apa punca utama mengapa para pelajar ini gagal dalam kedua-dua bidang pengajian sama ada kurang dari segi latihan dan sebagainya dan kita akan dapatkan laporannya nanti.

''Kita tidak mahu perkara ini berterusan kerana kita mahu supaya pelajar yang dihantar ke sana belajar dan bukannya untuk berseronok. Jika perkara itu berlaku ia amat mendukacitakan sekali," katanya.

Sumber: Utusan Malaysia
Tarikh: 2/3/2011